Barnieslifestyle

Élelmiszer szárítása

Az élelmiszerek szárítása egyfajta tartósítása a gyümölcsöknek,zöldségeknek és a húsoknak.Ezt a tartósítási módszert már ösanyáink is ismerték.

Gyümölcs száratás

Szárítással való tartósítást a gyümölcsökön kersztül ismerjük inkább, hiszen mindenki láttot már aszalt vagy szárított gyümölcsöt.

Zöldségek szárítása

Zöldségek szárításával legtöbbször a vegetára gondolva találkozunk pedig hatalmas a választék van a szárított zöldségekben is.

Húsok szárítása

Húsok szárításával már az ösemberek is foglalkoztak, mivel akkor még más lehetőség nem volt a tartósításra.Vagy egyszerűen nem ismertek mást.

Miért éppen a szárírtás

Egy kicsit a szárításról

Vízelvonásos módszeren alapul, amelynek során az élelmiszernek a szabad víztartalma csökken. Ide tartozik az aszalás, a porlasztásos szárítás (tejpor), fagyasztva szárítás (liofilezés), valamint a sűrítés, amelyet többnyire együtt alkalmaznak adalékanyagok (pl. cukor, só) hozzáadásával történő tartósítással.

A nyers és tisztított zöldségek, gyümölcsök kíméletes szárítása olyan alapanyagot ad, amelyek kellő ideig tartó vízben áztatás után, az eredeti tisztított nyersanyaghoz hasonlóan felhasználhatók. Mivel a szárított élelmiszerek tömege kisebb a nyers példányokhoz képest, a mindennapi gyakorlatban segítséget nyújthat az alábbi táblázat a nyers zöldség 100 g-jának szárított készítménnyel történő helyettesíthetőségéről.

Hogyan álljunk neki a folyamatnak

Nem ördgötöl való dolog

Válasszuk a megszárítani kívánt élelmiszert és ha van módunk akkor nézzünk utána a víz tartalmának mert ez lesz a legfontosabb ahhoz, hogy meddig kell szárítani és milyen hőfokon.

1. Gomba szárítása

Nagy múltja van a gomba szárításának és nálam is az első helyen van.Nagyon szeretjük a gombát minden jótékony tápanyagával együtt.A gomba 90% ba tartalmaz vízet azaz 10% -s száraz anyag tartalma van.Igy 1kg gomba szárítása útán 10dkg száraz gombát kapunk.Amit mi előszeretettel füstölünk meg.

2. Gyümölcsök szárítása

A gyümölcsök szárítása nálam a második helyet foglalja el mert minden gyümöl szárítás után finom édességé válik.Nagy gyümölcs és szöllőcukor tartalma van.Ezekből a csodálatos nővényekből lehet az igazi természetes édességeket megalkotni.

3. Húsok szárítása

Igazából mi nem nagyon szárítunk húsokat de amikor szükség van rá akkor természetesen örömmel csináljuk.Jobban vad, marha, szárnyas és hal húsokat érdemes szárítani ki ahogy szereti megfűszerezve vagy éppen füstölve.

Kérdésed van itt fel teheted

Miért éppen a gomba termesztés, mert egy csodálatos és hasznos nővény.

Cim

4655 Vorchdorf  Austria

Email

info@barnieslifestyle.com

Telefonszám

660 6914697