BarniesLifestyle

Gombatermesztés

“A könyv olyan, mint a gomba, amilyen jóízű, tápláló az egyik, épp úgy valóságos émelygő méreg a másik.”

Termeld meg magadnak és élvezd az előnyeit!

Saját fogyasztásra

Nincs is más fontosabb dolog mint a saját egészségünk amit a gombákkal mesteri szintre tudjuk emelni.

Hobbiként

Eme sok színű teremtményekkel mindig csodálatos időt lehet eltölteni ami megkoronáza a szabadidőnket is.

Business szempontjából

Termeld meg és add el egy piacon, étteremnek vagy csak az ismerőseidnek. Tegyél egy kis haszonra szert.

Kedvenc gombáink

A gombák csodálatos világa.

A gomba vitán felül egy misztikus kreatúra, mindig is az volt. Se nem állat, se nem növény. Van halálosan mérgező, és van, amelyik súlyos betegségeket gyógyít. Vagy épp hallucinációt okoz (vagy, ahogy a Kuflik mesében történik: a varázsgombától mókus alakú léggömbbé változhatsz). A gomba a természet emésztőrendszere. Sokan viszolyognak tőle, de tömegek tekintenek rá szinte vallásos áhítattal. Egyszerre lehet a szakavatott szem számára bárhol fellelhető isteni táplálék és aranyárban mért luxuscikk. Sokan nem is tudunk róla, de a gombák mindenhol jelen vannak, és minél többet tanulunk róluk, annál inkább kiderül, mennyire keveset tudunk. Szabó Anna Eszter elmeséli, miért érdemes megnézned A gombák lenyűgöző világa című dokumentumfilmet.

How It Works

Nemes gombák világa

A nemes gombák nem csak ízletesek, hanem az egészségünkre gyarkorolt jótékony hatásuk miatt is nagyon értékes nővények.

1. Ördögszekér gomba

Az ördögszekér-laskagomba az osztatlan bazídiumú gombák osztályának kalaposgombák rendjébe, ezen belül a laskagombafélék családjába tartozó faj

2. Shiitake

A siitake gyógyhatású gombafaj. Tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású. Egyes források szerint a legrégebbi termesztett gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt.

3. Süngomba

A süngomba a Hericiaceae családba tartozó, Európában honos, lombos fák törzsén élő parazita gomba. Magyarországon az Év gombája volt 2018-ban

Gombatermesztés első lépései.

1. Beszéljünk a gombatermesztésről 1. rész

Beszéljünk a gombákról és a termesztésükről immáron jó pár éve termesztek gombát ez olyan hobby vagy gombaimádat. A gomba termesztés nem egy egyszerű dolog, de nem is az ördögtől származik szóval egy kis figyelem mellete nagyon jól el lehet sajátitani a termesztését. Egy fontos dolognak azért meg kell lennie egyfajta kapcsolat a gombával, mert ha ez nincs meg és még türelem sincs akkor át kell állitani a gondolkodásmódunkat.

2. Gombafonalak tároló edény és folyadék előkészítése. Gombatermesztés sorozat 2. rész

A gombafonalaknak kell egy melegágy amiben tudnak nővekedni, hogy minél több és egészséges állományunk keletkezzen.Ehez adok útmutatót mibe tudjuk tárolni a gombafonal állományunkat. Részletesen elmondom hogyan készítsük el az üveget és mire kell figyelni.

3. A gombafonalak kinyerése a gombából 3. rész

A gombahús kívágása színtén egy lényeges folyamat mivel nem mindegy, hogy melyik részéből vágjuk ki és hogyan.Valamint az elkészített tenyészfolyadék normális sterilizálása útán steril környezetben vagy hepa szűrő előtt visszük végig a folyamatot. Mint a másik részeknél itt is ki térek a buktatókra és részletesen elmagyarázom hogyan csináljuk.

4. Gombakultúra vagy Gombacsíra készitése ahogy én csinálom 4.rész

A gombkultúra készítés színtén egy nagy fontos mozzanata a gombatermesztésnek nagy odafigyelést és steril környezetet igényel.

Bármilyen szemes takarmányba be tudjuk oltani a gombafonalakat maximum csak az érési idő fog megnőlni vagy rövidülni.

Mi mindig csak búzából csinálunk kultúrát ez olyan megszokás 🙂 Itt is mint minden videonál elmagyarázom mi kell hozzás és mi a buktató ahol jobban oda kell figyelni.

5. Laskagomba zsákok készítése ahogy én csinálom

Laskagomba az egyik legnépszerübb gombafajta amit Magyarországon fogyasztanak a csiperke mellett. A termesztése sem egy bonyolult feladat, de mint többször is emlitettem azért nagy figyelmet igényel és természetesen ismerni kell valamelyest a gombát is.

Eredetileg tört szalmába oltjuk be a gombakulturánkat, mert ezt a környezetet szereti a legjobban de én szalma pelletet használok technikai okok miatt, meg így gyorsabb

Sterilizálásnak itt is nagy szerepe van mint általában mindegyik gombával kapcsolatos munkafolyamatban, legfontosabb, hogy a munkafolyamatokat ne cseréljük fel, mert komoly probléma is adódhat.Például ha be kúltúráztuk a zsákunkat és utána sterílizáljuk ilyenkor megöljük a gombafonalakat.Figyeljünk oda nagyon 

6. Süngomba termőzsák készítés

Ez az egyik kedvenc gombafajom nem csak a mókás kinézete hanem fenséges íze miatt is. Egy érdekesség, hogy 2018-ba az év gombája volt Magyarországon. Gyógygombának is nevezik, mert az összes aminosav megtalálható benne amire szüksége van a szervezetünkre és persze még sok vitamin valamint ásványi anyagok is megtalálható.

A süngomba a lombos fák kérgein telepszik meg és bontja ki a sörényét:) Ezért nekünk is egy keményfa termőtalajt kell előállitani amiben jól tudja érezni magát.Nekem a bükkfa forgács,háncs, fűrészpor keveréke bizonyult a legjobbnak.

Kövessd a videóban elhangzottakat és bíztos nem fog meglepetés érni.

 

Kérdésed van itt fel teheted

Miért éppen a gomba termesztés, mert egy csodálatos és hasznos nővény.

Cim

4655 Vorchdorf  Austria

Email

info@barnieslifestyle.com

Telefonszám

660 6914697